Boekenmarkt Ieperman

PERSBERICHT: Wilrijkse boekenmarkt Ieperman keert terug na sluiting kasteel


Wilrijkse boekenmarkt Ieperman keert terug na sluiting kasteel

Sinds 2015 gaf kasteel Ieperman in het centrum van Wilrijk onderdak aan de halfjaarlijkse Boekenmarkt Ieperman, gespecialiseerd in boeken over kunst, cultuur, geschiedenis, religie en spiritualiteit, filosofie en meer. Dit werd echter bedreigd door de plotse sluiting van het kasteel, maar keert nu terug naar Wilrijk onder de naam Boekenmarkt Kursief.

De boekenmarkt Ieperman was genaamd naar het kasteel, gelegen aan de Bist in het centrum van Wilrijk, waar tevens de Faculteit voor Vergelijkende Godsdienstwetenschappen al jaar en dag gevestigd was. In 2015 ontstond hier het idee om boekenmarkten te organiseren die anders zijn dan anders: een markt voor boeken die je niet in eender welke boekenwinkel of bibliotheek vindt, en over specifieke onderwerpen zoals filosifie, religie en spiritualiteit, kunst en cultuur, geschiedenis en etnografie. De boekenmarkt groeide op vijf jaar tijd uit tot een halfjaarlijks gegeven.

Na een aanvankelijk tijdelijke sluiting door de coronapandemie kwam in 2021 het nieuws dat het kasteel moest sluiten en openbaar zou worden verkocht door het Gemeenschapsonderwijs. De Faculteit moest het gebouw verlaten, en ook de boekenmarkt werd zo dakloos. Na geruime tijd zoeken naar een nieuwe locatie, werd die gelukkig ook gevonden en wel op slechts een steenworp van Ieperman vandaan: in de lokalen van de Koninklijke Harmonie Sint-Bavo, in de Sint-Camillusstraat 31 te Wilrijk. 

Met een nieuwe locatie hoorde ook een nieuwe naam. Er werd gekozen voor "Boekenmarkt Kursief". Het woord Kursief verwijst hier niet enkel naar het schuinschrift, maar is ook een afkorting van het concept van de boekenmarkt: Kunst & geschiedenis, cUltuur, Religie, Spiritualiteit, wIlrijk, Etnografie en Filosofie.

De eerste editie van de vernieuwde Boekenmarkt Kursief gaat door op zaterdag 5 november, van 10u tot 16u, en het aantal standplaatsen was al snel volzet. Bezoekers kunnen er tevens terecht in de cafetaria voor een drankje en hapje.

Meer informatie: https://boekenmarkt.ieperman.be/